• Sovellettu rentoutus
  • Kivunhallinta
  • Aikuisten unikoulu
  • HUOLETON
  • NLP
    • NLP-ohjaus
    • NLP-rentoutus

Nuku hyvin: Aikuisten unikoulu

Unen perimmäinen merkitys on tutkijoille yhä epäselvä. Varmaa kuitenkin on, että uni on elämälle välttämätöntä. Mutta pelkkä nukkuminen ei riitä, vaan unen on oltava laadultaan hyvää. Syvän unen aikana aivot ovat lepotilassa, minkä seurauksena ihminen tuntee olonsa herättyään levänneeksi ja virkeäksi. Syvä uni auttaa elimistön puolustusjärjestelmää pysymään kunnossa. Levollinen uni on rasituksista palauttavaa ja fyysisesti elvyttävää.

Hyvänlaatuinen uni on ihmiselle tärkeää muutenkin kuin pelkän levon kannalta. Uni stimuloi aivoja ja vahvistaa muistia. Nukkuessa uudet opitut asiat jäsentyvät ja painuvat hyvin mieleen.  Hyvän, levollisen unen aikana mieli prosessoi tunne-elämän kokemuksia ja sitä kautta uni vaikuttaa tunnepohjaiseen hyvinvointiin.

Hyvin nukutun yön jälkeen urheilijoiden fyysiset suoritukset paranevat jopa 20-30 %. Siis kun tuloksia vertaa edellisen päivän tuloksiin. Uni näyttääkin olevan tehokkain laillinen suorituksia parantava aine, jonka valitettavan moni laiminlyö.

Uni suo unohdusta – eikä pelkästään nukkumisen ajaksi.  Uni on kuin hyvä pesuohjelma: pesee pois turhaa ryönää, puhdistaa ja raikastaa. Yön aikana turhat synapsit purkautuvat, ja aamulla hermosolut ovat vapaita luomaan uusia yhteyksiä.

Kaikki, jotka joskus nukkuvat huonosti tuntevat kyllä univaikeuksien kokonaisvaltaiset vaikutukset. Univaje saa mielen apeaksi, pikkuasiatkin ärsyttävät, keskittymiskyky on hukassa ja muisti pettää.  Huonosti nukuttujen öiden jälkeen vastoinkäymiset voivat tuntua katastrofaalisilta ja elämänilokin tuntuu olevan kadoksissa Jotenkin makea kyllä maistuu ja ruoka yleensäkin ja vyötärönseutu tuntuu laajenevan.  Niinpä. Nukkumisvaikeudet vaikeuttavat painonhallintaa ja myös altistavat monille sairauksille diabetekselle, sepelvaltimotaudille, kohonneelle verenpaineelle, ylipainolle sekä sydän- ja verisuonisairauksille.  Vastutstuskyky heikkenee ja flunssat seuraavat toinen toistaan.

Mutta ei hätää. Nukkumista voi opetella, keinoja on monia. Ja sitä paitsi, valvominen, niin kiusallista ja ärsyttävää kuin se onkin, on osa elämää.

Unettoman kannattaa ensin kokeilla erilaisia itsehoidollisia keinoja: perehtyä uneen vaikuttaviin tekijöihin ja rauhoittaa stressiä, syödä paremmin, liikkua sopivammin, tehdä erilaisia rentoutus- tai muita unta vahvistavia harjoituksia ja antaa itselleen luvan nukkua levollisesti, tai mikä sitten itselle sopiikin. Kannattaa myös kääntyä lääkärin puoleen,  jos epäilee unipulmien tausalla olevan fyysisen sairauden.

Voit myös tulla Hyvän unen aikuisten unikouluun ja saada sieltä hyvät eväät nukkumisen parantamiseen.

Jokaisella kurssikerralla ohjaan noin puolen tunnin mittaisen, tehokkaan, unta edistävän suggestiivisen harjoituksen. Tämä tuo parempaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista vaikuttamalla tiedostamattoman mielen toimintoihin.

Kurssilla perehdymme nukahtamista ja nukkumista edistäviin tekijöihin, puhumme unesta, stressin rauhoittamisesta, huolten hillitsemisestä ja ravinnostakin.  Kurssin aikana teemme runsaasti erilaisia harjoituksia. Osa harjoituksista on lyhyitä keskittymis-, rentoutus-, mielikuvaharjoituksia, joita voit tehdä unen tulon helpottamiseksi ja aamuöisten heräilyjen jälkeen uudelleen nukahtamiseksi. Tarkoituksena on, että jokainen kurssilainen löytää oman tapansa unen edistämiseen. Joillekin sopii erityyppiset harjoitukset, joillekin on tärkeämpää luoda hyvät unirutiinit, joku innostuu ravintoasioista ja joku taas kaipaa koko elämän rauhoittamista tai elämänasenteen muuttamista. Kurssilla saa erinomaisen alun unen parantamiseen.

Tule aikuisten unikouluun tai jos sinulle sopii paremmin voimme sopia yksilöllisen uni-ohjauksen.

Tukipunos

Asta Heikkilä

KM, NLP Master Practitioner,
Ammatillinen opettajapätevyys,
Kipumestari -ohjaaja

asta.heikkila@tukipunos.fi
044-53 874 53

Lue lisää taustoistani >>